فهرست مطالب

نهال و بذر - سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1385)

نشریه نهال و بذر
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/02/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عیسی ظریفی*، یوسف آقایف، فرنگیس قنواتی، زهرا امینی زاده صفحات 1-12

    به منظور آنالیز کاریوتیپ درمنه معمولی (برنجاسف) L. Artemisia vulgaris ، نمونه های گیاه کامل و بذر آن ها از مناطق مختلف اکولوژیک در استان آذربایجان شرقی جمع آوری و شناسایی شدند. مریستم نوک ریشه حاصل از بذرهای جوانه دار شده در محلول اشباع آلفابرومونفتالین تیمار، در محلول لویتسکی تثبیت و با Aceto-iron-hematoxylin رنگ آمیزی شد. ده صفحه متافازی جهت آنالیز پارامترهای کاریوتیپ مورد استفاده قرار گرفت. نواربندی C گیمسا برای کروموزوم های این گونه با استفاده از روش های کلاسیک و مرسوم انجام شد . نتایج نشان داد که گونه L. Artemisia vulgaris دارای 16 کروموزوم و دیپلویید (2n=2x=16) می باشد. طول کروموزوم ها از 7.13 ± 0.19 میکرون (بلندترین کروموزوم) تا 4.54 ± 0.11 میکرون (کوتاه ترین کروموزوم) تغییر می کرد که به ترتیب مربوط به کروموزوم های شماره 1 و 8 بودند. تیپ کروموزوم ها عمدتا از نوع متاسانتریک، و تنها یک کروموزوم (شماره 6) ساب تلوسانتریک بود که اندازه نسبت بازوهای این کروموزوم برابر 32/3 بود. در کاریوگرام آن بر روی کروموزوم های شماره 3 و 4 دو جفت ماهواره به عنوان نشانگر کروموزومی وجود داشت که اندازه آن ها به ترتیب 58/0 و 38/0 میکرون بود. در این بررسی، در یک نمونه گیاهی در تمام سلول های میتوزی در مراحل متافازی و پروفازی فرآیند امتزاج کروموزومی (Fusion) از نوع تلومریک مشاهده شد. این فرآیند از جمله مسیرهای تکامل گونه های مختلف و به وجود آمدن عدد پایه کروموزومی x=8 از عدد پایه x=9 می باشد. در برخی از نمونه های گیاهی کروموزوم B مشاهده شد که اندازه آن به طور معنی داری کوچک تر از کروموزوم های سوماتیکی بود. چندین گیاه تنها یک کروموزوم B داشتند که معمولا تیپ آن متاسانتریک بود. در دیگر نمونه ها دو کروموزوم B که تیپ هر دو آن ها آکروسانتریک بود مشاهده شد. نواربندی C با گیمسا در این گونه نشان داد که توزیع هتروکروماتین بیشتر در نواحی سانترومر یا پری سانترومر کروموزوم ها واقع شده است.

    کلیدواژگان: درمنه، Artemisia vulgaris L، کاریوتیپ، کروموزوم B، فرآیند امتزاج کروموزومی
  • مجید زمانی* صفحات 15-27
    یکی از مهم ترین بیماری ها و عوامل محدودکننده کشت و کار ذرت بیماری پوسیدگی ساقه است که باعث خوابیدگی بوته ها شده و برداشت را با مشکل مواجه می سازد. از روش های موثر و کارآمد جهت کنترل این بیماری استفاده از هیبریدهای مقاوم به این بیماری است. به منظور تعیین مقاومت هیبریدهای ذرت نسبت به این بیماری آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار در دو منطقه کرج و ساری با 60 هیبرید انجام شد. در این بررسی مایه زنی بوته ها با استفاده از روش مایه زنی خلال دندان Drill/toothpick در اولین میانگره ساقه در مرحله ظهور گل تاجی انجام شد. در زمان رسیدن فیزیولوژیکی، ارزیابی مواد پس از قطع بوته ها از گره سوم و برش طولی ساقه، براساس تغییر رنگ بافت ساقه و متلاشی شدن مغز بافت ساقه با استفاده از سیستم امتیازدهی به عنوان شاخص شدت بیماری انجام و میزان حساسیت هر یک از مواد تعیین گردید. براساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده ها مشخص شد که بین هیبریدهای ذرت از نظر مقاومت نسبت به این بیماری اختلاف معنی داری وجود دارد و اکثر مواد حساسیت بالایی به این بیماری داشتند. دو هیبرید K 1264/1 ´ K 1363/14-2 و K 1264/1 ´ B73 حساسیت بالایی نشان دادند و تعداد معدودی از هیبریدها مانند K 583/1-22 ´ K 3153 و KC 103/8 ´ K 3153 به این بیماری متحمل یا نیمه مقاوم بودند. در این آزمایش مشخص گردید که هیبریدهای زودرس نسبت به هیبریدهای دیررس از حساسیت بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: ذرت، پوسیدگی ساقه، مقاومت
  • ابراهیم گنجی مقدم*، علیرضا طلایی صفحات 29-41

    در ایران و بسیاری از کشورها معمولا از محلب (Prunus mahaleb L.) برای پایه گیلاس استفاده می شود. این پژوهش با هدف بررسی تنوع ژنتیکی محلب و شناسایی ژنوتیپ های پا کوتاه به منظور اصلاح پایه های گیلاس در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان اجرا شد. در این تحقیق هفده توده جمع آوری شده محلب از مناطق مختلف با اندازه گیری خصوصیات مرفولوژیک مورد ارزیابی قرارگرفتند. تجزیه واریانس یک طرفه برای تعیین تنوع مناطق مختلف انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها نشان داد که بین مناطق از لحاظ بسیاری از صفات تفاوت معنی دار می باشد. تجزیه به عامل ها نشان داد که قسمت عمده واریانس ارتفاع، شاخص اندازه، عرض تاج، سطح مقطع تنه، قطر تنه و حجم تاج توسط عامل اول، نسبت پوست به چوب، طول میانگره و کلروفیل برگ توسط عامل دوم و سطح برگ توسط عامل سوم توجیه می گردند. سه عامل 9/57 درصد از واریانس کل را تبیین می کردند. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که شاخص اندازه، عرض و حجم تاج با ارتفاع درخت رابطه معنی داری دارد. نتایج همچنین نشان داد که دانهال های محلب از لحاظ قدرت رشد با یکدیگر متفاوت می باشند. بدین منظور بر اساس شاخص اندازه به چهارکلاس بسیار پاکوتاه، پاکوتاه، نیمه پاکوتاه و پابلند گروه بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: گیلاس، تنوع ژنتیکی، پایه پاکوتاه، محلب، مازارد
  • زیبنده دهقان پور* صفحات 45-53
    تعداد 9 هیبرید جدید زودرس همراه با هیبرید شاهد KSC301 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در شش منطقه کرج، اصفهان، اردبیل، کرمانشاه، ساری و خرم آباد به مدت دو سال 1380 و 1381 مورد مطالعه قرار گرفتند. هر تیمار در چهار ردیف با 75 سانتی متر فاصله بین ردیف ها و در چهار تکرار با فواصل بوته 36 سانتی متر در روی ردیف کاشته شد. تجزیه واریانس مرکب آزمایش ها براساس ده محیط انجام شد. اثر محیط، اثر ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ × محیط بر عملکرد دانه در سطح احتمال 1% معنی دار گردید. مقایسه میانگین با روش دانکن نشان داد که حداکثر عملکرد دانه متعلق به هیبریدهای (K615/1´K1264/5-1) و (S61´K1263/17) به ترتیب با متوسط عملکرد 25/10 و 98/9 تن در هکتار بود و هیبریدهای (K615/1´K1728/8) و (K1263/2-1´K2331) نیز با متوسط عملکرد دانه 73/9 تن در هکتار تفاوت معنی داری با آن ها نداشتند. در تجزیه پایداری که شامل پارامترهای پایداری اکووالانس (W2i) ، واریانس پایداری (s2i) ، ضریب رگرسیون (bi) و انحراف از خط رگرسیون (S2di) بود، هیبرید K1263/21´K2331 نسبت به سایر هیبریدها از جمله شاهد آزمایش از عملکرد دانه مناسب و پایداری مطلوب تری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: ذرت، هیبریدهای زودرس، تجزیه پایداری
  • طاهر برزگر*، احمد خلیقی، روح انگیز نادری صفحات 55-65

    به منظور بررسی اثر نیتروژن و زمان کاشت پداژه بر شاخص های رویشی و عملکرد پداژه گلایل رقم اسکار(Gladiolus grandiflora cv. Oscar) ، آزمایشی در سال زراعی 83-1382 در مزرعه پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. سه سطح نیتروژن 10، 20 و 30 گرم در مترمربع به صورت کود اوره به عنوان فاکتور اول و سه زمان کاشت (24 اردیبهشت، 3 خرداد و 14 خرداد) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بوته های حاصل از زمان کاشت اول دارای بلندترین گیاهان و حداکثر عملکرد پداژه (درصد وزن خشک، میانگین وزن تر و قطر پداژه و تعداد پداژک) بودند. بیشترین وزن تازه گل ها در شاخه های گل حاصل از زمان کاشت دوم مشاهده گردید. عامل زمان کاشت بر شاخص های تعداد برگ و درصد عناصر پتاسیم، کلسیم و نیتروژن در ماده خشک پداژه تاثیر معنی داری نداشت. در بین سطوح نیتروژن، مقدار 20 گرم در مترمربع باعث افزایش میانگین تعداد برگ، وزن تازه گل ها و عملکرد پداژه (میانگین وزن تر و قطر پداژه و تعداد پداژک) گردید. ولی نیتروژن بر ارتفاع گیاه، درصد وزن خشک پداژه، میانگین قطر پداژه و درصد عناصر پتاسیم، کلسیم و نیتروژن در ماده خشک پداژه بی تاثیر بود.

    کلیدواژگان: گلایول رقم اسکار، زمان کاشت، نیتروژن، شاخص های رویشی، عملکرد پداژه
  • بهرام رستم فرودی* صفحات 67-86

    به منظور شناخت و انتخاب ارقام پیاز ایرانی با صفات برتر کمی و کیفی از نظر عملکرد، ضخامت گردن، اندازه و شکل، تعداد لایه های فلس های گوشتی، عمر انباری، ماده خشک، مواد جامد محلول، سفتی بافت و تعیین رابطه برخی از صفات با قابلیت انبارمانی، این بررسی در سال های 79-1378 در کرج اجرا شد. آزمایش مزرعه ای جهت مقایسه ارقام پیاز (قرمز آذرشهر، سفید کاشان، سفید قم، طارم زنجان و درچه اصفهان) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. جهت تعیین عمر انباری ارقام مذکور طرحی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در انبار کنترل نشده اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل زمان در هشت سطح و ارقام در پنج سطح بود، بدین صورت که در مدت چهار ماه و به فواصل 15 روز یک بار (هشت تاریخ زمانی) ضایعات انباری بر اساس درصد کاهش وزن، درصد جوانه زنی و پوسیدگی و تغییرات برخی از صفات از جمله ماده خشک، مواد جامد محلول و سفتی پیاز در طول مدت انبارداری اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در آزمایش مزرعه ای، رقم سفید قم بیشترین عملکرد محصول را به میزان 82/60 تن در هکتار و رقم درچه اصفهان کمترین عملکرد رابه میزان 03/32 تن در هکتار در بین ارقام آزمایشی داشته اند. کمترین درصد کاهش وزن، درصد جوانه زنی و پوسیدگی را در طول مدت انبارداری رقم سفید قم به میزان به ترتیب 33/15 و 72/11 درصد داشت که با ارقام قرمز آذرشهر و درچه اصفهان تفاوت آماری معنی داری را نشان نمی داد. بیشترین میزان کاهش وزن را رقم طارم زنجانبه میزان 06/23 درصد و بیشترین درصد جوانه زنی و پوسیدگی را رقم سفید کاشان با 46/55 درصد نشان دادند. صفات کیفی ارقام پیاز نظیر ماده خشک و مواد جامد محلول، در طول دوره انبارداری افزایش ولی سفتی بافت کاهش داشت. بیشترین درصد مواد جامد محلول، ماده خشک و سفتی بافت را رقم سفید قم به میزان به ترتیب 81/9، 8/11 و 19/39 نیوتن و کمترین مقدار را رقم طارم زنجان به میزان 37/8 ، 29/9 و 03/32 نیوتن داشتند. در طول دوره انبارداری بین صفات درصد مواد جامد محلول و ماده خشک همبستگی قوی مثبت معنی دار (r=0.84) و رابطه رگرسیونی خطی y=-2.472 + 1.424x و همچنین بین صفات سفتی بافت ارقام و درصد جوانه زنی و پوسیدگی همبستگی منفی (r = -.592) و رابطه رگرسیونی خطی y = 101.515-1.863xبه دست آمد.

    کلیدواژگان: پیاز، ارقام، عملکرد، کیفیت، ضایعات انباری، جوانه زنی و پوسیدگی، مواد جامد محلول، سفتی بافت
  • محمد محمدی*، احمد معینی، محمد ترابی، عباس سعیدی، حمید دهقانی صفحات 87-102

    به منظور ارزیابی مقاومت به بیماری زنگ زرد در تعدادی از لاین های دابلد هاپلویید و ارقام مادری آن ها در گندم بهاره هگزاپلویید (Triticum aestivum) ، چهل لاین دابلد هاپلویید و سه رقم مادری آن ها همراه با دو رقم بولانی (شاهد حساس) و گندم تتراپلویید Triticum spelta var. album (شاهد مقاوم) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه نسبت به چهار نژاد زنگ زرد، برای هر نژاد به صورت جداگانه و در شرایط یکسان، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای ارزیابی مقاومت دو صفت دوره نهان (Latent period) و تیپ آلودگی (Infection type) یادداشت برداری گردید. نتایج حاصل از آزمایش ها نشان داد که در برخی لاین های دابلد هاپلویید (علیرغم حساسیت ارقام والدینی) نسبت به برخی از نژاد های زنگ زرد مقاومت وجود داشت. این امر به خصوص در مورد مقاومت لاین دابلد هاپلویید DH3 (91 * GH) در برابر نژاد 134E134A+ زنگ زرد مشهود بود.

    کلیدواژگان: گندم، هگزاپلوئید، دابلد هاپلوئید، زنگ زرد، دوره نهان، تیپ آلودگی
  • محمدحسین صابری*، اردوان ذوالفقاران، علی آذری نصرآباد، بصیر عطاردی صفحات 103-111
    در این آزمایش اثر تنش شوری بر عملکرد میوه، کیفیت محصول و خصوصیات رشدی ارقام هندوانه تجاری چارلستون گری، کریمسون سویت و شوگر بی بی، در مزرعه امیرآباد دانشکده کشاورزی بیرجند به مدت دو سال با استفاده از آب آبیاری با شوری های مختلف دارای هدایت الکتریکی 1/1 (شاهد)، 5/5 و 5/10 دسی زیمنس بر متر (آب چاه های مختلف) به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. شوری های مختلف در کرت های اصلی و ارقام در کرت های فرعی قرار گرفتند. تیمار شوری پس از مرحله 3-2 برگی حقیقی اعمال گردید. نتایج تجزیه واریانس دو ساله نشان داد که شوری بر عملکرد میوه، تعداد میوه هر بوته، وزن میوه، طول میوه، قطر میوه و قطر گوشت در سطح 1 درصد و بر قطر پوست در سطح 5 درصد معنی دار بود. ارقام از نظر صفات فوق در سطح 1 درصد با هم اختلاف معنی دار نشان دادند. با افزایش شوری کلیه صفات مورد مطالعه کاهش یافت. میزان کاهش در شوری 5/10دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد برای صفات فوق به ترتیب 76 ، 46 ، 42 ، 26 ، 4/21 ، 14 و 8/22 درصد بود. کاهش عملکرد میوه ارقام چارلستون گری، کریمسون سویت و شوگر بی بی در شوری 5/5 دسی زیمنس بر متردر مقایسه با شاهد به ترتیب 4/21، 3/24 و 6/33 درصد و در شوری 5/10 دسی زیمنس بر متر به ترتیب 75، 70 و 77 درصد بود. آستانه تحمل به شوری ارقام به ترتیب 8 ، 1/8 و 8/6 دسی زیمنس بر متر تعیین شد. عملکرد میوه ارقام در شرایط شاهد به ترتیب 28، 7/26و 6/19 تن در هکتار بود. عملکرد میوه با قطر میوه، قطر گوشت، قطر پوست، طول میوه و تعداد میوه در هر بوته دارای همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 1 درصد (به ترتیبr برابر با 58/0، 54/0، 43/0، 7/0 و 5/0 بود. با توجه به نتایج حاصله ارقام چارلستون گری و کریمسون سویت که دارای آستانه تحمل به شوری بالا می با شند برای مناطقی با شوری آب و خاک تا حدود 8 دسی زیمنس بر متر توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: هندوانه، ارقام، اثر شوری، عملکرد
  • علیرضا عسکریان زاده*، سعید محرمی پور، کریم کمالی، یعقوب فتحی پور صفحات 117-128

    ساقه ‏خوارهای نیشکر (Sesamia nonagrioides و S. cretica) در نسل اول، باعث مرگ جوانه مرکزی نیشکر می گردند. در این تحقیق مرگ جوانه مرکزی ایجاد شده توسط ساقه خوارها در 148 رقم نیشکر مورد مطالعه قرار گرفت. بررسی ها در شرایط آلودگی طبیعی در مزرعه در دو کشت و صنعت امام خمینی (ره) و کارون در خوزستان انجام شد. در هر دو ایستگاه درصد مرگ جوانه مرکزی در هر رقم تعیین شد. برای یکسان نمودن نتایج به دست آمده از دو ایستگاه، از شاخصی به نام شاخص مرگ جوانه مرکزی استفاده شد. به خاطر این که یافته ‎های به دست آمده از ارقام دارای توزیع نرمال بودند، ارقام نیشکر با استفاده از روش محاسبه فواصل انحراف معیار از میانگین طبقه بندی شدند، سپس با استفاده از روش تجزیه تشخیصی کانونی سهم متغیرها در این تفکیک و صحت این طبقه بندی تایید گردید. براساس نتایج این بررسی، ارقام با کمتر از 71/4 درصد مرگ جوانه مرکزی مقاوم، بین 72/4 تا 11/8 درصد نیمه مقاوم، بین 12/ 8 تا 24/12 درصد نیمه حساس و بیش از 24/12 درصد حساس معرفی شدند. ارقام تجاری CP57-614 و NCO310 در این مرحله به ترتیب در گروه مقاوم و حساس قرار گرفتند. به طور کلی در فرایند این تحقیق، طیف وسیعی از درجات مختلف مقاومت ارقام نیشکر به ساقه‎ خوارها مشاهده شد) 16 درصد از ارقام مورد مطالعه مقاوم، 36 درصد نیمه مقاوم، 34 درصد نیمه حساس و 14 درصد حساس بود)، بنابراین برای برنامه‏ های بلندمدت اصلاح نیشکر، پتانسیل مناسبی از مقاومت در بین ارقام وجود دارد که می ‏توان برای رفع مشکل از آن ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نیشکر، ساقه خوارها، ارقام، مقاومت
  • علی محبوب خمامی* صفحات 129-140

    آزالیا به عنوان یک گیاه درختچه ای با قابلیت کاشت گلدانی است. کاهش هزینه تولید و افزایش رشد آن بر تولید اقتصادی آن موثر می باشد. بستر کاشت قابل رقابت با پیت، و تغذیه با نیتروژن دو عاملی هستند که مستقیما بر کاهش هزینه تولید و افزایش رشد آزالیا تاثیر می گذارند. نیتروژن به عنوان یک عامل موثر در محدودیت رشد، به مقدار بیشتری نسبت به سایر عناصر غذایی برای رشد این گیاه مورد نیاز می باشد. در سال 1379 در یک آزمایش فاکتوریل اثر شش سطح نیتروژن 0، 5/3، 7، 14، 5/28 و 57 میلی مول در لیتر در سه نوع بستر کاشت شامل پیت، 3/1 کمپوست ضایعات چای + 3/1 ماسه و 4/3 کمپوست پوسته درخت + 4/1 ضایعات چای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 14 میلی مول در لیتر نیتروژن در بسترهای کاشت پیت، 3/1 پیت + 3/1 کمپوست ضایعات چای + 3/1 ماسه و 5/28 میلی مول در لیتر نیتروژن در 4/3 کمپوست پوسته درخت + 4/1 کمپوست ضایعات چای بیشترین تاثیر را بر شاخص رشدی چون ارتفاع، قطر، تعداد گل، وزن مرطوب، وزن خشک داشتند. از نظر بستر کاشت نیز 3/1 پیت + 3/1 کمپوست ضایعات چای + 3/1 ماسه با توجه به کاهش 66% در مصرف پیت می تواند بستر مناسبی برای تولید این گیاه باشد.

    کلیدواژگان: پوست درخت، ضایعات چای، بستر کاشت، کمپوست، رشد آزالیا
|
  • I. Zarifi *, Y. Aghyev, F. Ghanavati, Z. Aminizadeh Pages 1-12

    In order to analyze karyotype of wormwood (Artemisia vulgaris L.), plants and achene's specimens were collected from different ecological regions of East Azarbaijan. Root tip meristems obtained from germinated achene's were pretreated with saturated solution of ?-bromonaphthalene, fixed in Lewitsky solution and stained in aceto-iron- hematoxylin. Ten metaphase plates were used to analyze karyotype parameters. C-banding was carried out according to conventional methods. The karyotype of A. vulgaris consisted of 2n=16 chromosomes. Size of chromosomes changed from 7.13±0.19 ? (the largest chromosome) to 4.54±0.11 ? (the smallest chromosome). All of them were metacentrics except the chromosome 6, which was subtelocentric with arm ratio = 3.33. Pairs 3 and 4 were satellite chromosomes. Size of satellites was 0.58 and 0.38 ? respectively. In one of investigated plants, telomeric fusion of two chromosomes was observed so that these joined chromosomes were found in all of cells in the slide at the metaphase and prophase stages. It is thought that basic number of chromosomes x=8 by this mean was originated from x=9 in evolution of genus Artemisia. In some plants B-chromosomes significantly smaller than somatic chromosomes were found. Several plants had only one B-chromosome which usually was met centric. Others had two B-chromosomes areocentric. Giemsa C-banding detected heterochromatin distribution in centromeric regions of all chromosomes.

    Keywords: Artemisia vulgaris, Karyotype, B-chromosome, fusion
  • M. Zamani * Pages 15-27
    Stalk rot is one of the main diseases of maize, causing stalk lodging and trouble for harvesting. The most effective way for controlling the disease is cultivation of resistant hybrids. In order to determine the susceptibility of maize hybrids, to stalk rot, an experiment was conducted with 60 hybrids arranged in RCBD at Karaj and Sari Research Stations in 1998. Inoculation was carried out by using Drill/ toothpick method in the first extentded internode of maize plants at tasseling stage. Inoculated Plants were cut at the third internode after physiological maturity and vertical stalk sections of each hybrid were used for disease assessment using disease severity index based on the discoloration of pith tissue. Significant differences in response to stalk rot were observed among the hybrids. The majority of the hybrids were highly susceptible to stalk rot. The most susceptible hybrids were K1263/14-2 K1264/1 and B73 K12641. A few hybrids such as K3153 KC103/8 and K3153 K582/1-22 were moderately resistant. The overall results demonstrated that, early-maturing hybrids are more succeptible to stalk rot disease compared with late-maturing hybrids.
    Keywords: Maize, stalk rot, resistance
  • E. Ganji Moghadam *, A. Talaie Pages 29-41

    Prunus mahaleb L. and Prunus avium L. are the principal rootstocks used in Iran and many other countries for sweet and sour cherries. This study was conducted at Agricultural and Natural Resources Center of Khorasan with the main purpose of investigation of genetic diversity and identification of mahaleb dwarf genotypes for cherry rootstock breeding. Morphological characters of 17mahaleb populations were evaluated. One-way analysis of variance was performed for determination of genetic diversity of different regions which indicated significant differences for most traits. Factor analysis revealed that in the first factor, crown height, size index, crown width, trunk circumference and crown volume had highest factor loading, bark to wood ratio, internode and chlorophyll content were the second most important and third factor was leaf area. These factors contained 57.9 percent of total variance. There were significant correlations between tree vigor, crown width, and crown volume and size index. Results also showed that mahaleb seedlings had vigor variation. Therefore, mahaleb seedlings were classified into four groups, very dwarf, dwarf, semi dwarf and standard at the basis of size index.

    Keywords: Mahaleb, Cherry, Genetic diversity, dwarf rootstock, mazard
  • Z. Dehghanpour * Pages 45-53
    Nine new early maturing maize hybrids along with KSC301 as the check, were evaluated in six locations Karaj, Isfahan, Ardebil, Kermanshah, Sari and Khoramabad for two years 2001 and 2002. The experiments were conducted in a randomized complete block design with four replications. Each experimental unit was four rows spaced 75cm apart and 36cm within the row. Combined analysis of variance was carried out and stability statistics were also determined based on ten environments. Effects of environment, genotype and genotype environment interaction on grain yield was significant at 1% probability level. The stability parameters of ecovalance (W2i), stability variance (σ2i), regression coefficient (bi) and deviation from regression (S2di) were calculated. Comparison of mean yield using Duncan’s test showed that maximum grain yield belonged to hybrids (K1264/5-1 K 615/1) and (K 1263/17x S 61) with 10.25 and 9.98 tha-1, respectively. Hybrids (K 1728/8 K 615/1) and (K 2331
    K 1263/2-1) both with grain yield of 9.73 tha-2 did not show significant difference with other hybrids. Overall stability analysis showed that hybrid (K 2331 K 1263/2-1) had acceptable mean yield and stability compared to the check hybrid and the other hybrids across the ten environments.
    Keywords: Maize, early maturing hybrids, stability analysis
  • T. Barzegar *, A. Khalighi, R. Naderi Pages 55-65

    In order to study the effects of nitrogen and planting time on vegetative traits and yield of Gladiolus (Gladiolus grandiflorus cv. Oscar) corms, an experiment was conducted as a factorial design in the base of RCBD with 3 replications in Horticultural Research Farm, College of Agriculture, Karaj. First factor was 3 nitrogen levels (10, 20 and 30 gm-2). As urea fertilizer and second factor was 3 planting times (May 13, May 23 and June 3, 2003). Results showed that in the first planting time, tallest plants and highest corm yield (dry weight percentage, fresh weight mean, corm diameter and number of cormlets) were obtained. In the second planting time, the highest amount of flower fresh weight was obtained. Planting time had no significant effect on some traits like leaf numer and amount of potassium, calcium and nitrogen contents of corm dry mass. Among nitrogen levels, 20 gcm-2N caused an increasing in leaf number mean, flower fresh weight and corm yield (fresh weight mean, corm diameter and cormlet numbers). Nitrogen had no effect on plant height, corm dry weight percentage and amount of potassium, calcium and nitrogen in corm dry mass.

    Keywords: Gladiolus cv. Oscar, Planting time, nitrogen, Vegetative traits, corm yield
  • B. Rostam Foroudi * Pages 67-86

    In order to recognize and select Iranian onion cultivars with the best quantitative and qualitative characters such as yield, neck thickness, size, form, number of scales, storability, dry matter, total soluble solide, firmness and determine the relation of some characters on storability, this experiment was conducted at Karaj in 1999-2000. Field experiment was carried out based on Randomize Complete Block Design with four replications and five treatments Ghermez Azarshahr, Sefide Kashan, Sefide Qhom, Tarom Zanjan and Dorche Isfehan onion cultivars. For determination of the storage ability of Onion cultivars, a study was carried out in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in common storage conditions. Factors were cultivars with five levels and dates with eight levels. In a period of four months at 15 days interval, (8 distinct dates) losses were measured according to percentage of weight loss, sprouting and rotting. The rate of changes of some traits such as total soluble solids (T.S.S), dry matter (Dm), bulb firmness were also determined during storage. Results showed that in field experiment, the highest and lowest yields were obtained from Sefide Qum cultivar (60.82 tha-1) and Dorche Isfehan (32.03 tha-1) respectively. Sefide Qum cultivar had the lowest percentages of weight loss, sprouting and rotting during storage (15.33% and 11.72% respectively), which were not significantly different from those of Germez Azarshahr and Dorche Isfehan. Tarom zanjan cultivar had the highest weight loss, and Sefid Kashan had the highest bulb sprouting and rotting during storage period (23.06% and 55.46%, respectively). In storage period, some qualitative characters such as dry matter and total soluble solids increased slightly, but bulb firmness decreased. Sefid Qum cultivar had the highest total soluble solids, dry matter and bulb firmness (9.81%, 11.8%, 39.19 N, respectively), and Tarom Zanjan the lowest (8.37%, 9.29%, 34.3 N, respectively). A highly significant positive correlation (r =0.84) and linear regression equation (y = -2.472 + 1.424x) was found between total soluble solids and dry matter of bulbs. During storage, a significant negative correlation of (r = -0.592) and linear regression equation (y=101.515-1.863x) was found between bulb firmness and sprouting and rotting.

    Keywords: Onion, Cultivars, yield, quality, storage loss, bulb sprouting, rotting, total soluble solid, bulb firmness
  • M. Mohammadi *, A. Moieni, M. Torabi, A. Saidi, H. Dehghani Pages 87-102

    In Order to evaluated resistance to yellow rust in some doubled haploid lines and their parents in the spring hexaploid wheat, fourty doubled haploid lines together with their parents (Ghods, 9106 and 6605), and two cultivars Bolani (Susceptible check) and Triticum spelta var. album (Resistant check) in a randomized block design with three replications were tested in the greenhouse conditions in seedling stage to four races 134E134A+ , 38E2A- , 7E18A- and 230E62A+ of yellow rust. Resistance components measured were latent period (L. P.) and infection type (I. T.). The results showed that, some doubled haploid lines were resistant to the races of yellow rust, e.g. line (GH 91) DH3 was resistant (I. T. = 2) to race 134E134A+ , in spite of the susceptibility of both parents.

    Keywords: Doubled haploid, hexaploid wheat, yellow rust, infection type, latent period
  • M. H. Saberi *, A. Zolfagharan, A. Azari Nasrabad, B. Atarodi Pages 103-111
    In this experiment the effect of salinity on yield, yield components and other characteristics of three watermelon cultivars Charleston Gray, Crimson Sweet and Sugar Baby were studied in Birjand at Amirabad Experimental Station. The experiment was performed during 2001 and 2002 growing seasons, using three water sources of 1.4 (check), 5.5 and 10.5 dsm-1 electrical conductivity. The design of the experiment was split plot in randomized compelet block with three replications. The three electrical conductivities of irrigation water were the main plots and three cultivars as sub plots. The salinity treatments were applied after 2nd to 3rd leaves stage. Based on the results of combined analysis, the effect of salinity on fruit yield, fruit number per plant, fruit weight, fruit length, and flesh diameter were significant at 1%, and on sink diameter at 5% level. These parameters were decreased with increasing salinity. In severe salinity (10.5 dsm-1), compared to control, the percentages of decrease for parameters were 76, 60, 42, 26, 21.4 and 22.8 respectively. Decrease of fruit yield in Charleston gray, Crimson Sweet and Sugar Baby in 5.5 dsm-1, was 21.4,24.3 and 33.6% and in10.5 dsm-1 75,70 and 77% respectively. Charleston gray and Crimson Sweet had higher fruit yield than the Sugar Baby in saline conditions. The threshold tolerance to salinity for Charleston gray, Crimson Sweet and Sugar Baby was 8, 8.1 and 6.8 ds/m respectively. The correlations between fruit yield and fruit number per plant, fruit length, sink diameter, flesh diameter and friut diameter were significant with r = 0.5, 0.7, 0.43, 0.54 and 0.58 respctively. Based on the results, cultivars Charleston gray and Crimson Sweet cultivars seem to be more suitable for saline conditions than the Sugar Baby cultivar.
    Keywords: watermelon, Cultivars, salinity effect, yield
  • A. R. Askarianzadeh *, S. Moharramipour, K. Kamali, Y. Fathipour Pages 117-128

    Stem borers (Sesamia cretica and S. nonagrioides) cause dead heart at tillering stage on sugarcane. In year 2001, 148 sugarcane cultivars were compared based on dead heart criterion. Screening for resistance was carried out under natural infestation in the field condition at two prominent Agro-Industries located in Khuzestan. Percentage of dead heart was deretmined on each cultivar at both stations. In order to unify the findings of two stations, a Dead Heart Index (DHI) was developed. Since the distribution of the data was in a normal pattern, an Interval of Standard Deviation from the Mean (ISDM) was developed to classify the cultivars. Following the classification, Canonical Discriminant Analysis (CDA) was used to assess the contribution of variables for separation, and also investigation of the effectiveness of the classification procedure. The results of CDA confirmed the accuracy of the classification procedure used, showing that 95.9% of the original data was correctly classified in the predicted group membership. Cultivars of sugarcane showed a wide spectrum of resistance to stem borers, therefore potential long-term breeding program should address this resistance problem. According to the results of this investigation, cultivars with less than 4.71% dead heart were resistant such as CP57-614 and more than 12.24 were susceptible such as NCO310.

    Keywords: Sugarcane, stem borers, Cultivars, resistance
  • A. Mahboub Khomami * Pages 129-140

    Azalea is cultivated as a shrub plant with high capability of potting culture in greenhouse. Decrease in production cost and increase in plant growth affect highly the economic production of Azalea. Bed of cultivation and nutrition with nitrogen are two main factors affecting directly the economic production of Azalea. In 2000 an experiment was implemented in factorial effects of six levels of nitrogen, 0, 3.5, 7, 14, 28.5 and 57 mmoll-1 on three type of growth media consisted of peat, 1/3 peat + 1/3 tea waste compost + 1/3 sand and 3/4 tree bark compost + 1/4 tea waste compost were studied. Results showed that 14 mmoll-1 nitrogen in two growth media, peat and 1/3 peat + 1/3 tea waste compost + 1/3 sand, and 28.5 mmoll-1 nitrogen in 3/4 tree bark compost + 1/4 tea waste compost were the most effective treatments on growth indices of height, diameter, flower number, fresh weight and dry weight. The growth bed, 1/3 peat + 1/3 tea waste compost + 1/3 sand with respect to 66% decreasing of peat intake, could be suitable for production of Azalea.

    Keywords: tree bark, tea wastes, Growth media, Compost, Azalea growth